Entä kun ne ovet sitten vihdoin aukeavat..

Ennen pitkään puurtaminen tuottaa tulosta ja ne lääkiksen raskaat ovet aukeavat itse kullekin. Jokaisella on oma tarinansa kerrottavana siitä, miten sai tietää omasta sisäänpääsystään. Sitä hetkeä tuskin kukaan unohtaa koskaan. Tämän suuren uutisen juhlimisen jälkeen on sitten aika pohtia käytännön asioita ja hoitaa muutamia tärkeitä asioita, jotta opiskelu pääsee mahdollisimman kivuttomasti käyntiin.

Ensinnäkin yliopistolle on toimitettava mm. henkilötietoja sisältävä lomake, mutta tähän liittyen kaikki tieto tulee paksussa kirjekuoressa postin kantamana kotiovelle. Lue siis tämän kirjekuoren sisältö hyvin ja toimi ohjeiden mukaan. Toinen tärkeä asia on ilmoittaa Kelalle uudesta opiskelupaikasta ja anoa opintotukea. Tämäkin käy helposti Kelan nettisivujen kautta. Vuokrasopimuksenkin voi liittää pdf-muodossa hakemukseen, jolloin välttyy turhalta konttoreissa juoksemiselta. Tärkeää on myös muistaa ilmoittautua yliopistoon läsnä olevaksi ja maksaa yliopiston jäsenmaksu. Tällöin myös ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiön (YTHS) palvelut ovat käytettävissänne. Jos olet uusi opiskelija, tilaa netistä itsellesi opiskelijakortti heti saatuasi tiedon opiskelupaikasta. Näin pääset nauttimaan opiskelijaeduista, kuten halvasta opiskelijalounaasta.

Joillekin uusi opiskelupaikka voi tarkoittaa myös uuden asunnon hankkimista. Jos mielessä siintää muutto omaan asuntoon, kannattaa tutustua yksityisen tarjonnan lisäksi myös TYS:n (Turun Ylioppilaskyläsäätiön) tarjontaan ja laittaa hakemus heti vetämään mieluisiin asuntokohteisiin. Esimerkiksi Nummenranta on monen lääkisläisen suosiossa ja asuinpaikkana (myös allekirjoittaneen) hyvän sijaintinsa ja erinomaisen hinta-laatusuhteensa takia. Suosittelen tätä vaihtoehtoa, mikäli hermot ja elämäntilanne sallivat jonottamisen. Myös kuuluisa ns. Bermudan neliö on kunnostautunut monen lääkisläisen ykkösvalintana asuinpaikan suhteen.

Eräs uusia opiskelijoita askarruttava asia on kirjahankintojen teko. Se paksu kirjekuori sisältää mitä todennäköisimmin listan kirjoista, joita uusi opinahjo kehottaa teitä hankkimaan. Kannatta kuitenkin malttaa hetki ennen kuin ryntää Amazoniin tilaamaan koko listan alusta loppuun. Suurimman osan kirjoista saa hankittua kätevästi ja huomattavasti huokeammin vanhemmilta opiskelijakollegoilta. Esimerkiksi Facebookista löytyy Lääkiksen kirjatori, jossa voi helposti löytää tarvitsemansa opukset. Ei myöskään ole hullumpi ajatus tilata sitten myöhemmin yhdessä kurssikaverien kanssa esim. anatomian oppikirjoja. Anatomian kuvasto onkin ehkä yksi ainoista kirjoista, joka olisi jokaisen lääkisläisen enemmän tai vähemmän suotavaa omistaa. Tulette kyllä huomaamaan, että kirjastosta löytyy suurin osa kirjoista ja toisinaan listassa mainitut kirjat ovat pelkkää oheislukemistoa, eivät siis aivan välttämättömiä tenttiin lukumateriaalia.

Kun opintotuki tulee tilille, oma katto on pään päällä ja kirjakasakin hyllyssä, on asiat jo melko hyvällä mallilla. Nyt on siis aika nauttia ainutlaatuisesta fetus-ajasta! On erittäin suositeltavaa varata lääkiksen ensimmäinen kuukausi uusiin ihmisiin tutustumiseen ja hyvän kurssihengen luomiseen. Tänä aikana löytyy jos jonkinlaista toimintaa ja bileitä. Muistakaa siis myös nukkua, ja ehkäpä opiskellakin jossain vaiheessa. Vaikka ehtiihän sitäkin kyllä… Myös äitiä ja ei-lääketiedeorientoituneita ystäviä on hyvä muistaa silloin tällöin.

Kaksi ensimmäistä vuotta Turun lääketieteellisessä tiedekunnassa ovat melko teoriapainotteisia ja lukujärjestys täyttyy luennoista ja erilaisista harjoitustöistä, joissa läsnäolo on pääasiallisesti pakollista. Ensimmäisinä vuosina opiskelu on siis melko vapaamuotoista ja vaatii opiskelijalta itsekuria ja järjestelmällistä opiskelua. Toisaalta se myös antaa opiskelijalle vapauden opiskella juuri silloin, kun se hänelle käy parhaiten. Ainakin itselläni ensimmäiset vuodet lääkiksessä vierähtivät todella nopeasti ja suurimmalta urakalta tähän mennessä tuntuu olleen itse pääsykoe. Sen jälkeen opiskelu on melko suoraviivaista ja omalla tavallaan helppoakin, kunhan töitä tekee tasaisella tahdilla.

Pääsykokeen jälkeen se seuraavaksi jännittävin vaihe koittaa kolmannen opiskeluvuoden kevätlukukaudella, kun opiskelujen kliininen osuus alkaa. Tällöin saa vihdoin vetää valkoisen takin päälle ja laittaa kandikortin rintataskuun killumaan. Osa viikoista vietetään sairaalassa ja osa viikoista luentojen parissa. Osa opetuksesta tapahtuu hajautuksessa eli opiskelijat pääsevät tutustumaan myös mm. Porin, Vaasan, Salon ja Loimaan käytäntöihin. Tässä vaiheessa korostuu myös prekliinisten opintojen anti, kun pohja on hyvin tehty, on myös helppo lähteä soveltamaan opittuja tietoja myös käytäntöön.

Riippuen valitsemastasi hakukohteesta, voi käytäntö hiukan erota tästä Turun mallista. Keskeisintä on kuitenkin se, että kun kerran pääsette lääkikseen, on vaativin työ jo takana. Kaikki käytännön asiat ja itse opiskelu tulevat olemaan nykyiseen urakkaanne nähden varsin helppoa hoitaa. Älkää antako siis ulkona paistavan auringon tai huonojen päivien heikentää lukumotivaatiotanne, vaan tehkää kahta kauheammin töitä unelmanne eteen. Se kyllä kannattaa, huomaatte vielä.

 

-Sanni-Lotta