Kansainvälisyys lääkiksessä

Monikulttuurisessa ja kansainvälisessä maailmassa nuorilla on kova halu lähteä vaihtoon jossain opintojen vaiheessa.  Monet lääkikseen pyrkijöistä ei halua lähteä lukiovaihtoon, koska lähes poikkeuksetta vaihto johtaa lukio-opintojen venymiseen. Siksi halu yliopisto-opiskelun aikaiseen vaihtoon saattaa olla korkea ja pettymys suuri, kun selviää että lääkiksessä ei juurikaan korvata muualla suoritettuja opintoja.

Vaihtoonlähtijät törmäävät ensitöikseen valtavaan byrokratiaseinään. Hakemus liitteineeen painaa vähintään yhtä paljon kuin anatomian kuvasto ja sen palauttaminen sijaitseviin kv-palveluihin tuntuu lähes mahdottomalta tehtävältä. Monen vaihtosuunnitelmat kariutuu ennen kuin ne ovat kunnolla alkaneetkaan.

Jokaisen yliopisto-opiskelijan, myös lääkisläisen, opintoihin sisältyy nykyään kansainvälisyysmoduuli. Tämä onkin saanut tiedekunnan miettimään, miten lisätä myös lääkiksen kansainvälisyyttä. Paitsi moduulin, myös opiskelijoiden kannalta kansainvälisyys ja monikulttuurisuus on tärkeä osa opintoja. Vieraasta kulttuurista tulevan ihmisen  kohtaaminen vastaanotolla on jo arkipäivää. Vaihdossa tutustuu parhaiten vieraisiin kulttuureihin ja oppii arvostamaan niitä. Myös matkailu on lisääntynyt, jonka seurauksena Suomeen tulee uusia,  vieraita tauteja. Vaihdossa on saattanut päästä näkemään esimerkiksi Suomessa harvinaisia trooppisia tauteja  sairastavia potilaita ja perehtymään näiden tautien hoitoon. Vaihdossa tutustuu myös toisen maan terveydenhuoltoon, jota voi tulevassa ammatissaan hyödyntää.

Lääkisläisten  mahdollisuuksia Erasmus –vaihtoon Eurooppaan ja Nordplus –vaihtoon Pohjoismaihin on viime vuosina parannettu paljon. Pohjoismaisista kliinisistä vaihdoista jo suurin osa hyväksytään osaksi tutkintoa, jos vain opiskelija on tehnyt taustatyönsä hyvin. Myös opiskelijat haluavat itse parantaa vaihtomahdollisuuksiaan. Kansainvälinen lääkisopiskelijoiden kattojärjestö IFMSA järjestää kuukauden mittaisia täysin vastavuoroisuuteen perustuvia  harjoitteluita. Harjoittelun voi tehdä niin kliinisenä –kuin tutkimusharjoitteluna. Suomen IFMSA:n jäsenjäjestö FiMSIC:llä on vaihtosopimuksia yli 40 maahan! Suosituimpiin vaihtokohteisiin on kova kipailu ja ne yleensä vaativat hieman aktiivisuutta paikallisen FiMISC:n toiminnassa. Itse olen lähdössä FiMSIC:n kautta vaihtoon Taiwaniin ensin heinäkuuksi!

Jos unelma vaihdosta elää, ei sitä siis kannata lääkiksessä kuopata! Mahdollisuuksia vaihtoon opintojen siitä kärsimättä on, kunhan itse on valmis tekemään hieman töitä sen eteen. Ja kaikilla lääkikseen päässeillähän sitä työmoraalia riittää :)

Tsemppiä luku-urakkaan kaikille!

-Krista