Merimiestaitoja ja matkailulääketiedettä

Karibian aurinko hohkaa korkealta ja TS Helena surffaa turkooseilla mainingeilla kohti Grenadiinien eteläistä saaristoa. Epätodellista kyllä, tänään on jouluaatto ja vatsassa velloo, mutta hymyt loistavat kirkkaina jokaisen meistä kasvoilla. Nyt on medisiinareista kootun matkaseurueemme ensimmäinen jännittävä yöpurjehdus takana ja on aika levähtää ansaitusti yhteisen aamunkahvin äärellä. Muistelemme yön tapahtumia innoissamme: Ranskan saari Martinique jäi illan suussa nopeasti taakse, kun irrotimme kuunarin paksut köydet le Marinin sataman laiturista ja käänsimme ruorin kohti etelän ulappaa. Loputon tähtitaivas ja selälleen kellahtanut kuu valaisivat hyvin alkaneen myötätuulisen purjehduksemme, ja bongasimme tähdenlentoja ja lentokaloja suhahtelemassa laivamme yli. Tämän täytyy toivottaa hyvää onnea alkaneelle merimatkalleme!

Lämmin tuuli pullistelee Helenan juuri nostettuja valkeita purjeita ja suolavesi pärskyy korkealle, kun keräännymme laivan perään sitloodaan ensimmäiseen opetushetkeen pikkuhiljaa virittyen. Tänään saamme oppia matkailijan kuumeisista infektioista, hypotermiasta ja hukkuneen elvyttämisestä. Kertaamme ensi alkuun painelu-puhalluselvytyksen (30:2) ja tajuttoman potilaan oikean käsittelyn. Opimme, miten hypotermia voi ratkaisevasti suojata veden varaan joutunutta hapenpuutteelta. Tutustumme myös malariaan, Dengue-kuumeeseen ja Chikungunyaan, ja pohdimme mitkä maat vat näiden trooppisten tautien riskialueita.

Äkkiä opetustuokio keskeytyy, kun huomaan kuohuissa liikettä ja hyppään kiljahtaen pystyyn. Delfiiniparvi taituroi aallokossa juuri veneemme kylkeä myötäillen! Styyrpuurin puoleisella kannella on äkkiä ruuhkaista, kun kaikki kiiruhtavat tähystämään delfiinien iloista hyppelyä. Ilma täyttyy ihastuneista huokauksista joukkiomme ihaillessa taianomaista näkyä St Vincentin saaren häämöttäessä jylhänä taustalla.

Iltapäivällä Helena lipuu Bequian saaren suojaisaan lahteen. Standby-vuoron saanut hyttiseurue kuskaa rantaan lähtijät ja snorkailijat dingillä tutkimusmatkoilleen. Osa porukasta jää kuuliaisesti koristelemaan laivaa joulukuosiin ja maustamaan hautuvia laatikoita illan juhla-ateriaa varten. Joululaulut vain soimaan taustalle, niin laivassa alkaa olla oikea tonttupajan tunnelma! Foliosta keksitään leikata koristetähtiä simpukoilla koristellulle pöydälle. Suuri Suomen lippu pääsee liehumaan laivan perään ruorin ylle.

Illalla keräännymme yhteen, me jo ruskettuneet ja suolavedessä marinoituneet lomailijat. Kaikki ovat vetäneet siistimpää päälle ja joulu aloitetaan jouluevankeliumilla ja kajauttamalla suomalaisia joululauluja leppeän trooppiseen iltaan. Jouluateria on yltäkylläinen! Illan ehdottomia hittejä ovat kinkku punaviinikastikkeessa sekä suussa sulava bataattilaatikko, unohtamatta jälkiruuan rusina-mantelikorvapuusteja. Ihmeellistä, mitä pienessä purjeveneen kyökissä voikaan saada syntymään. Joulupukkikin kyläilee pienen tontun kanssa ja sanomalehtiin käärittyjä lahjoja jaellaan anteliaasti. Illalla saadaan varpaanvälit täyteen lämmintä hiekkaa, kun jammaillaan pehmeissä karibiarytmeissä Bequian rannalla, aavan tähtitaivaan alla. Jouluyön tunnelma on unohtumaton, kun viimeiset yökukkujat vielä kerääntyvät vilttien suojissa laivan kannelle. Tunnit kuluvat rentoina ja letkeinä kuin huomaamatta, kun lauleskelemme kitaran säestyksellä myöhään yöhön. 

Vuoden 2014 laiva-ja matkailulääketieteen kurssi kruunasi kahdenkymmenen medisiinarin joululoman viikon mittaisella purjehduksella Karibian merellä. Onnekkaana minäkin pääsin osallistumaan tälle unohtumattomalle elämyskurssille. 2-3 opintopisteen valinnaiskurssin saa luettua lisensiaatin tutkinnon opintoihin Suomessa suoritettavan tentin jälkeen.

-Tiia