Opiskelukaupungin valintaan on syytä käyttää aikaa

Monesti kuulee lääkikseen hakevan opiskelijan toteavan, että hän hakee Helsinkiin opiskelemaan, koska siellä on paras yliopisto tai että Ouluun kannattaa hakea, koska sinne on helppo päästä. Vaikka hakijatilastot voisivatkin antaa viitettä siitä (taulukko 1), että johonkin kaupunkiin on toista helpompi päästä, tai että jokin kaupungeista on paras. On hyvä silti muistaa, että tulet opiskelemaan valitsemassasi kaupungissa todennäköisesti seuraavat 6 vuotta, jos et enemmänkin.

 
 
Taulukko 1: Tilasto vuonna 2012 lääketiedettä ja hammaslääketidettä opiskelemaan hakeneista ja hyväksytyistä
 
Lääketiede
Hammaslääketiede
 
Hakeneet
Hyväksytyt
Hakeneet
Hyväksytyt
Turku
922
120
297
40
Helsinki
1486
120
330
51
Kuopio
1176
132
292
40
Oulu
940
124
248
55
Tampere
1193
108
 
 
 
Huom. Oulun hammaslääketieteen tilasto vuodelta 2011

Kuuden vuoden aikana ehtii tapahtua paljon. Kaikki opiskelijat saavat varmasti uusia ystäviä, saattavat aloittaa pysyvän parisuhteen ja hankkia jopa lapsia. Kukaan ei vain ”käy” opiskelemassa toisessa kaupungissa, vaan monelle paikanvalinta saattaa vaikuttaa koko loppuelämään. Siksi kannattaa huomioida ainakin nämä muutamat seikat, ennen kuin tekee yhden elämänsä suurimmista valinnoista:

1. Perhe ja ystävät

Jokainen saa varmasti uusia ystäviä uudessa kaupungissa, mutta vanhat ystävät ja perhe jäävät taakse, jos lähdet opiskelemaan toiselle puolelle Suomea. Tämä ei tietenkään tarkoita, ettetkö enää näkisi ystäviäsi ja vanhempiasi, mutta monelle viikottainen tai kuukausittainen matkustus esimerkiksi Oulusta Turkuun voi olla turhan raskasta. Joillekin etäisyys voi tuntua raskaalta, joku taas voi iloita ”uudesta alusta”, jonka uusi paikkakunta ja suuri etäisyys vanhoihin tuttuihin tuo.

2. Erilaiset koulutusohjelmat

Vaikka sitä voisikin aluksi luulla, että kaikki lääkikset ovat samanlaisia, on niissä tarkemmin katsottuna paljonkin eroja. Turussa, Oulussa, Kuopiossa  ja Helsingissä opinnot ovat suunnilleen jakautuneen pre-klinikkaan ja klinikkaan, kun taas Tampereella klinikkaan pääsee tutustumaan jo heti opintojen alussa. Turussa on kuitenkin lisänä poikkeavan suuri liuta valinnaisia aineita, joilla voi laajentaa osaamistaan eri erikoisaloilla. Kuopiossa valitaan pakollisten opintojen sivuun myös valinnainen erikoislinja; kliininen linja, kliinisteoreettinen linja, tutkijalinja tai public health program. Tampereella käytetään paljon problem based learningiä (ongelmalähtöistä oppimista).  Jokaisella yliopistolla on omat erikoisuutensa, joten tiedekuntien opinto-oppaisiin kannattaa tutustua kaupunkivalintaa tehdessä.

3. Kaupunkien sijainti, palvelut ja asuminen

Helsinki on Suomen vallan, talouden ja viihteen keskus. Se on myös Suomen suurin kaupunki, mistä johtuen tarjontaa ja tapahtumia löytyy varmasti muihin verrattuna eniten. Parhaat kulkuyhteydet muualle Suomeen ja ulkomaille ovat myös Helsingistä. Osa ihmisistä nauttii elämästään suuremmassa kaupungissa, osaa taas houkuttelee pienemmän kaupungin rauhallisempi ilmapiiri. Suuren kaupungin mukana tulevat myös kalliimmat hinnat, joka varsinkin opiskelijan kannattaa pitää mielessään. Vuokrakämpän neliöhinta on Helsingissä keskimäärin jopa 50% suurempi kuin Oulussa (Taulukko 2). Kalliiden vuokrien ja saatavuuden takia, voi opiskelija joutua asumaan kauempana kampukselta, kun taas pienemmässä kaupungissa asunnon voi helposti saada aivan yliopiston vierestä.
 
 
Alue
Vuokra euroa/m2
Koko maa
10,82
Helsinki
14,07
Kuopio
10,26
Oulu
9,97
Tampere
11,36
Turku
10,85
 

4. Kampusalue

Yliopistojen kampusalueet eroavat kaupungeittain huomattavasti. Turussa yliopiston rakennukset sijaitsevat kaikki lyhyen kävelymatkan päässä toisistaan. Esimerkiksi Helsingissä kampusalueita on neljä ja Oulussa kolme. Alueiden välillä saattaa olla pidempikin matka. Merkitystä tällä on varsinkin niille henkilöille, jotka haluavat laajentaa opintojaan sivuaineilla muista tiedekunnista. Kieliopinnoille ehtiminen ei välttämättä onnistu tuntien väliin jäävässä vartissa, jos kampusalue on hajautettu ympäri kaupunkia. 
 
Tässä on vain osa niistä asioista, mitä kannattaa miettiä, kun nyt on suuren valinnan edessä. Jokaisella on omat kriteerinsä kaupunkia valitessa. Ilman pohdintaa valintaa ei kuitenkaan kannata tehdä, sillä kaupungista toiseen vaihtaminen on vaikeaa. Vaihtaa voi joko hakemalla uudestaan, mitä varmasti kukaan ei halua tehdä, tai vaihtamalla jonkun samaa vuosikurssia opiskelevan kanssa päittäin. Vaihdot ovat kohtalaisen harvinaisia, ja yleensä suoritettavaksi tulee myös lisää opiskeltavaa, sillä eri kaupungeissa on saatettu opiskella eri asioita. Mieti siis mihin haet!
 

  

-Joel Holmén, Turun Pääsykoevalmennuksen biologian opettaja
 
Lähteet:
Taulukko 1: Yliopistojen hakijatilastot
Taulukko 2: Asuntojen vuokrat 2012, 3. vuosineljännes, Tilastokeskus.